Lymfoedeem

Wat is Lymfoedeem?

Door een stoornis van het lymfestelsel wordt lymfevloeistof onvoldoende afgevoerd en ontstaat er een ophoping van lymfevocht in de huid, ook wel lymfoedeem genoemd. Dit veroorzaakt onderhuidse zwellingen, een zwaar gevoel aan bijvoorbeeld armen of benen en stijfheid in gewrichten waardoor beweging kan worden beperkt. Door de vochtophoping is er bovendien een verhoogd risico op wondroos en schimmelinfecties.

Met een verwijzing van je (huis)arts worden de behandelingen vergoed vanuit je aanvullende verzekering (soms vanuit de basisverzekering).

De oorzaken van lymfoedeem

Lymfoedeem kan aangeboren zijn (primair lymfoedeem) maar kan ook door andere factoren ontstaan (secundair lymfoedeem) die het lymfestelsel beschadigen. Denk hierbij aan infecties, verbranding van de huid, open botbreuken, operaties of de behandeling van kanker (bestraling of chemotherapie).

Behandelplan van Kan Skin Clinic

Voor het behandelen van lymfoedeem kan je met een gerust hart terecht bij onze deskundige huidtherapeuten. Want wij begrijpen maar al te goed hoe belangrijk een goede behandeling voor je is en bieden dan ook een behandelplan geheel afgestemd op jouw persoonlijke situatie. Wij zijn specialisten op gebied van lymfoedeem en houden onze kennis continue up-to-date door na- en bijscholing. Ons behandelplan is erop gericht om samen de kwaliteit van je leven te verbeteren. Met persoonlijke aandacht geven wij adviezen over zelfmanagement en leefstijl om je zoveel mogelijk onafhankelijk te maken van de therapie. Onze behandelingen en compressie zullen je enorme verlichting bieden.

Onze behandelingen

Wij passen diverse behandelingen toe om zwellingen te beperken. Onze huidtherapeuten maken gebruik van manuele lymfedrainage (een massagetechniek) in combinatie met compressietherapie, het aanbrengen van elastische kousen of zwachtels. Andere onderdelen van onze behandelingen zijn het voorkomen van infecties, het verzorgen van de huid, het minimaliseren van pijn en psychische ondersteuning. Bovendien zijn wij gespecialiseerd in het begeleiden van zelfmanagement. Wij leren hoe je zelf de afvoer van vocht kunt stimuleren en verergering kunt voorkomen.

Met een verwijzing van je (huis)arts worden de behandelingen vergoed vanuit je aanvullende verzekering (soms vanuit de basisverzekering).

LPG-Endermotherapie

Ook maken wij gebruik van LPG-endermotherapie waarmee wij door een verbeterde doorbloeding en stofwisseling een 3 maal snellere drainage ontstaat die bovendien regelmatig en pijnloos is. LPG-endermotherapie is inzetbaar voor zowel primaire als secundaire lymfoedeem en als nabehandeling bij radiotherapie na borstchirurgie.

Fascie Techniek Willie Fourie

Onze huidtherapeuten zijn gespecialiseerd in de fascie technieken van Willie Fourie. Wij passen deze techniek nu 4 jaar toe en hebben hiervoor de specialistische opleiding van Willie Fourie gevolgd. Met deze fascie technieken worden diepliggende bindweefselverklevingen losgemaakt waardoor de doorbloeding verbetert, meer lymfevocht wordt afgevoerd, pijn afneemt en meer bewegingsvrijheid ontstaat.

Fascia zijn bindweefselvliezen tussen onze spieren, bloedbanen, gewrichten, organen en het zenuwweefsel. Verklevingen van de spier- en fascielagen kunnen worden veroorzaakt door littekenweefsel ten gevolge van blessures, infecties, operaties, chemokuren of bestraling. De verklevingen zorgen ervoor dat vocht wordt vastgehouden, de doorbloeding en afvoer van lymfevocht stagneert en de zenuwen onder druk komen te staan. Dit veroorzaakt stijfheid, pijn of bewegingsbeperking.

Deze behandelmethode is uitermate geschikt als onderdeel van oedeemtherapie en in het bijzonder voor borstkankerpatiënten die klachten hebben van lymfoedeem,  stijfheid of pijn in de schouder, arm, nek en rug. Met name de gevolgen van littekenvorming en fibrosering na radiotherapie kunnen hiermee goed worden behandeld.

Onze behandelingen op een rij

 • manuele lymfedrainage
 • fascietechnieken
 • pneumatische compressietherapie
 • oedeemgrepen
 • fibrosegrepen bij ernstig lymfoedeem
 • ambulante compressietherapie door middel van zwachtelen (ACT)
 • lymfetaping
 • huidverzorgingsadviezen
 • wondverzorging
 • bewegings- en ademhalingsoefeningen
 • zelfmanagement
 • aanmeten van therapeutische elastische kousen (TEK)
 • aanmeten van thoraxbandage en /of borstprothesen
 • LPG-endermologie

Wat kan je zelf doen?

Sport en beweging (wandelen, zwemmen, gymnastiek) stimuleren de lymfvaten om vocht af te voeren. Vermijd zware en langdurige lichamelijke inspanning, lang staan of zitten en pas op met wondjes. Onze huidtherapeuten kunnen je specifieke bewegings- en ademhalingsoefeningen aanleren om de afvoer van lymfevocht te bevorderen.

Resultaat na behandeling

Door de verbeterde afvoer van weefselvocht vermindert de druk waardoor het strakke, zware gevoel vermindert of verdwijnt en u weer beter kan bewegen. Ook wordt de genezing van wonden bevorderd en de vorming van littekenweefsel verminderd. Oedeemtherapie kan een langdurig traject zijn waarbij wij hoogfrequent starten en geleidelijk afbouwen voor een optimaal resultaat. Wij evalueren regelmatig om de frequentie perfect af te stemmen of aan te passen.

Met een verwijzing van je (huis)arts worden de behandelingen vergoed vanuit je aanvullende verzekering (soms vanuit de basisverzekering).

Behandelingen

Oedeemtherapie

Compressie

Endermotherapie