Ongewenste haargroei

Wat is ongewenste haargroei?

Overmatige haargroei, ook wel hypertrichose of hirsutisme genoemd, komt bijzonder veel voor.

Er is sprake van overbeharing als de beharing afwijkt van het normale patroon. Wij begrijpen dat je dit als zeer storend kan ervaren. Het kan zelfs een negatief effect hebben op je zelfvertrouwen. Het verwijderen van de haren kan tijdrovend of pijnlijk zijn. Ongewenste haargroei komt voor in de vormen hypertrichose en hirsutisme. Deze twee vormen komen meestal afzonderlijk voor maar kunnen ook in combinatie voorkomen.

Hypertrichose

Hypertrichose is overmatig haargroei op plaatsen waar van nature al enige haargroei is, zoals op benen, oksels en armen. Hypertrichose komt zowel bij mannen als bij vrouwen voor en ontstaat in de puberteit. Er kunnen fijne haartjes verschijnen bij de slapen of wenkbrauwen en haren op armen, onderbenen of romp kunnen in aantal toenemen of langer en dikker worden. Hypertrichose wordt veroorzaakt door medicatie dan wel erfelijkheid en kan als zeer storend worden ervaren.

Hirsutisme

Hirsutisme is overmatige haargroei bij vrouwen op plaatsen waar meestal alleen mannen haargroei ontwikkelen, Er ontstaan donkere haren op de bovenlip, kin, rond de tepels, op de borst, rug, buik of in de liezen. Ook als man kan het natuurlijk zeer vervelend zijn om veel borst- of rug haar te hebben. Hirsutisme begint meestal aan het einde van de puberteit en is vaak erfelijk bepaald. Ongeveer 5 tot 10% van de vrouwen in de vruchtbare leeftijdsfase heeft er in meer of mindere mate last van.

Wat is de Oorzaak van Ongewenste haargroei?

Ongewenste haargroei komt bijzonder veel voor en ontstaat vaak zonder een aantoonbaar ziektebeeld. Wel spelen erfelijkheid, medicatie en (mannelijke) hormonen vaak een rol zoals een verhoogd testosterongehalte in het bloed, een zwangerschap of de overgang. Dit leidt vaak tot versterkte haargroei of zelfs dikkere haren op ongewenste plekken. Toch kan een normale testosteronspiegel in het bloed toch aanleiding geven tot versterkte haargroei door gevoeligheid van de haren voor testosteron. Ook kan een ziekte de oorzaak zijn voor een verstoorde haargroei. Bijvoorbeeld een probleem met de bijnieren of het polycysteus-ovariumsyndroom.

Wat kun je verwachten?

De huidtherapeuten van KAN Skin Clinic zijn ook op het gebied van lasertherapie deskundig en denken altijd vanuit wat het beste is voor jou. Tijdens een gratis intakegesprek worden jouw wensen en onze mogelijkheden besproken. Om het wenselijke behandelgebied goed te kunnen beoordelen is het van belang dat de haartjes goed zichtbaar zijn. Tijdens de intake zal een testbehandeling uitgevoerd worden. Een exacte prijsopgave wordt aan de hand van het intakegesprek bepaald en gewenste combinatie pakketten kunnen worden samengesteld.

Behandelingen

Laserontharing

Elektrische epilatie