Omgaan met lymfoedeem in de zomer

By 3 juli 2019november 4th, 2019Nieuws
Kan Skin Clinic - Omgaan met lymfoedeem in de zomer

Omgaan met lymfoedeem in de zomer

Het is alweer bijna zomer! Of je nu vertrekt naar een tropisch oord of de vakantie gewoon lekker in Nederland doorbrengt, het kan in beide gevallen erg zonnig en warm zijn.

Veel mensen herkennen tijdens deze erg warme dagen gezwollen voeten, benen, handen en armen, maar dit gaat vanzelf weer over. Mensen met lymfoedeem hebben dagelijks te maken met deze chronische zwelling. Voor mensen met lymfoedeem kan dit een extra lastige periode zijn. Vaak verergeren de klachten wanneer het erg warm is. Wanneer het voor sommige mensen nooit warm genoeg kan zijn hebben mensen met lymfoedeem deze grens veel sneller  bereikt.

Hoe kan je deze zwelling nou in bedwang houden tijdens de hete zomerdagen? Het KAN! Wij vertellen je hoe.

Zorg voor verkoeling

Ga zwemmen! De druk van het water is te vergelijken met de druk van het compressiemateriaal. Ben je geen zwemmer? Houd dan alleen het aangedane lichaamsdeel in het water, dit zal verkoeling geven. Ook kan je een koele natte handdoeken om het aangedane lichaamsdeel wikkelen voor een verkoelend effect.
Probeer de warme baden en Hot Tubs te vermijden. Dit kan de zwelling juist verergeren.
Daarnaast kun je het beste binnen blijven op het heetste moment van de dag en zoveel mogelijk strakke kleding vermijden.

Voorkom wondjes

Draag bij het zwemmen in natuurwater altijd waterschoenen. Voorkom hiermee dat er een wondje ontstaat door in iets scherps te staan.
Ook zijn er tijdens de zomer meer insecten. Bescherm je huid tegen insectenbeten door het gebruik van een afwerende spray. Zorg voor het geval je toch door een insect wordt gebeten dat je antihistaminica in huis hebt. Dit kan je aangedane lichaamsdeel helpen niet overbelast te raken door antihistaminica te gebruiken.

Bescherm je tegen de zon

Voorkom zon verbranding. Houd er rekening mee dat je ook door je compressiemateriaal heen kan verbranden. Gebruik daarom altijd een SPF bescherming.

Eten en drinken

Drink genoeg water. Het kan soms verwarrend zijn dat je veel water moet drinken met lymfoedeem. Je houd toch al veel vocht vast? Wanneer je te weinig drinkt gaat het lichaam juist vocht vast houden. Wanneer je voldoende drinkt, 1,5 tot 2 liter per dag, stimuleer je het lichaam om vocht af te voeren. Zout, cafeïne en alcohol zorgen er ook voor dat je lichaam vocht vasthoud. Probeer de inname hiervan daarom te minimaliseren.

Compressiekleding

Zorg ervoor dat je altijd compressiekleding draagt aan het aangedane ledemaat. Bij lymfoedeem kan een lichaamsdeel snel “vollopen””. Het is belangrijk dat dit zoveel mogelijk wordt voorkomen. Als je ’s nachts compressie draagt kan de compressie in uitzonderlijke gevallen eerder af.

Om de compressiekleding sterk te houden is het belangrijk dat de kleding om de dag wordt gewassen. Zweet, zonnebrandcrème, olie van de huid en huidschilfertjes tasten het compressiemateriaal aan.

Er bestaan tegenwoordig speciale sprays die zorgen voor een extra verkoelend gevoel en deze mogen over de compressiekleding gespoten worden. Ook kan het nat maken van de compressiematerialen tijdens het dragen juist voor een verkoelend effect zorgen.

Op vakantie

Ben je bekend met erysipelas? Overleg dan met je huisarts wanneer je op vakantie gaat. Het is vaak mogelijk om een antibioticakuur mee te nemen voor het geval dat.

Ook is het aan te raden om op vakantie maar ook thuis zelf oefeningen te doen. Denk hierbij aan ademhalingsoefeningen en zelfmassage.

Het team van KAN Skin Clinic bestaat uit zeer kundige huid- en oedeemtherapeuten met meer dan 12 jaar ervaring. Verzeker jezelf van de meest complete zorg bij lymfoedeem. Wij zijn specialist als het gaat om lymfedrainage, het aanmeten van compressiematerialen, lymfetaping en het begeleiden bij zelfmanagement. Daarnaast hebben wij korte lijnen met medebehandelaars zoals fysiotherapeuten, ergotherapeuten en diëtisten.

Heb je vragen of wil je een afspraak maken? Je kunt contact met ons opnemen via info@kanskinclinic.nl of bel ons op 035 6224359.