Omgaan met lymfoedeem tijdens de coronacrisis

By 14 april 2020mei 6th, 2020Nieuws
Omgaan met lymfoedeem - Kan Skin Clinic

Omgaan met lymfoedeem tijdens de coronacrisis

Het Coronavirus beïnvloed elk onderdeel van ons dagelijks leven. Thuis blijven – dat is wat ons te doen staat. Thuis blijven in het belang van ieders gezondheid. Elke dag wordt het meer en meer duidelijk welke impact dit heeft. Lege straten, lege klaslokalen, lege kantoren en ook bij ons in de kliniek zijn de behandelkamers leeg. Lege behandelkamers in het belang van ieders gezondheid en dat terwijl we weten hoe belangrijk onze behandelingen voor jullie zijn.

Hoewel de behandelkamers leeg zijn, is het zeker niet stil! We ontvangen veel begrip en lieve reacties, maar zeker ook veel vragen. Hoe moet het nu met mijn behandeling? Wanneer kan ik weer langskomen? Wat moet ik nu met… Voor mensen met lymfoedeem kan dit een extra lastige periode zijn. Velen van jullie zijn afhankelijk van oedeemtherapie om zo min mogelijk klachten van het lymfoedeem te ervaren. Welke invloed heeft deze periode op mijn klachten? Gaat mijn situatie nu verslechteren? Wat moet ik dan?

Gelukkig kunnen we ook op afstand veel voor elkaar betekenen en zien we, ook bij ons in de kliniek, hoe deze onzekere situatie tot positieve dingen kan leiden. Wij delen graag onze ervaringen over het omgaan met lymfoedeem tijdens de coronacrisis.

Hands-off

Normaal gesproken behandelen wij zowel hands-on als hands-off. Dat wil zeggen dat onze behandeling bestaat uit diverse massagetechnieken en compressietherapie aangevuld met adviezen en oefeningen. Op dit moment hebben wij dankzij videobellen op een veilige manier contact met elkaar. Hoewel we het soms graag zouden willen, is hands-on behandelen door een beeldscherm heen niet mogelijk. Gelukkig kunnen we hands-off ook veel voor je betekenen!

Misschien ben je je daar niet altijd bewust van maar je hebt al vele hands-off behandelingen van ons gekregen. Wat we dan ook als een groot compliment beschouwen is dat vele cliënten aangeven dat ze “inmiddels heus alles wel weten over zelfmanagement en mijn oedeem arm/borst/been”. Toch blijkt het aangaan van een e-consult heel waardevol, daarom delen we graag enkele voorbeelden hiervan.

Hands-on

Als eerste willen we graag weten hoe het met je gaat. Zijn er bijzonderheden geweest na de laatste behandeling, welke verbeteringen heb je bemerkt. Welke belemmeringen ervaar je nu?

Daar gaan we samen mee aan de slag, hands-off én hands-on.

Compressie

Een van de belangrijkste pijlers van oedeemtherapie is compressie. Het dragen van compressie verbetert de functie van het lymfestelsel in het oedeemgebied en voorkomt toename van zwelling in de loop van de dag. Merk je dat jouw oedeem toeneemt nu je vaker thuis bent en waarschijnlijk wat minder afwisseling in beweging hebt? Wellicht is het handig om je compressie daar op aan te passen, soms kan wat extra druk veel verlichting brengen.

Dat kan door middel van een (extra) zwachtel. Bekijk de video’s hieronder om te laten zien hoe je jezelf kunt zwachtelen.

 

Anderen adviseren we het gebruik van ‘nachtcompressie’, deze maken vooral gebruik van drukverschillen om bijvoorbeeld verhardingen (fibrose) te verminderen.

Lymftape

Regelmatig gebruiken we lymftape als ondersteuning bij de behandeling van lymfoedeem. Speciale tape wordt op de huid aangebracht om deze te versoepelen, draineren en om verkleefd weefsel losser te maken. De elasticiteit van de tape is vergelijkbaar met die van de huid, door beweging tilt de tape de huid en onderliggend weefsel op. Hierdoor wordt het lymfsysteem gestimuleerd.

Lymftape aanbrengen kun je zelf thuis doen, of wellicht is er iemand bij je in huis die je daarbij een handje kan helpen. Merk jij ook dat meer ‘schermtijd’ voor wat ongemak zorgt in het gebied van de oksel en de flank? Dan is het gebruik van lymftape zeker een aanrader! Extra tip: knip de stroken wat rond af, dan laten ze minder snel los. Je hebt zo meerdere dagen profijt van de lymftape.

Zelfmassage

Wij maken gebruik van verschillende massagetechnieken zoals manuele lymfedrainage, een methode waarbij  door middel van een zachte pompende beweging het lymfsysteem geactiveerd en gestimuleerd wordt. Behalve onze handen zetten we hierbij ook LPG (endermotherapie) in, zowel voor drainage als voor de behandeling van bindweefsel. Bindweefselmassage met je handen wordt ook wel fascietechnieken genoemd. Hoe pak je dit nu zelf aan?

Onze video’s laten duidelijk zien hoe je zelf lymfedrainage kunt toepassen. Zie hieronder:

Heb je er weleens aan gedacht om een bal of een plastic fles te gebruiken om jezelf mee te masseren? Je zult versteld staan wat je er allemaal mee kunt bereiken. Kijk maar eens naar onderstaande video.

Een fles met gekoeld water is vooral prettig als de temperaturen wat verder gaan oplopen. Zelfs voor LPG is thuisapparatuur beschikbaar; de wellbox. Wellicht is dit een wat prijzige aanschaf voor deze (hopelijk korte) periode. Gelukkig valt met cupping ook veel te bereiken. Wij laten je graag zien hoe je dit het beste kunt inzetten voor jouw specifieke situatie. cupping)

Blijf in beweging!

Lang zitten, zeker achter een computer, daar heeft niemand baat bij. Zoek een balans tussen inspanning en rust, verdeel activiteit en neem pauzes. Gebruik die pauze dan meteen even om een aantal oefeningen te doen. Het losdraaien van je hoofd en schouders, het muizentrappetje, ademhalingsoefeningen, het hoeft niet zo lang te duren. Liever een complete work-out? Ook daarvan hebben we leuk beeldmateriaal verzamelt. We bekijken samen welke oefeningen geschikt zijn in jouw situatie, overbelasting kun je niet gebruiken maar vergeet niet dat ook onderbelasting voorkomen moet worden.

Gebruik jij deze periode ook om lekker in de tuin te werken en de al-zo-vaak-uitgestelde klusjes toch eens op te pakken? Neem jezelf in acht, verdeel de inspanning, voorkom beschadigingen van je huid en bescherm je tegen de zon.

Oedeemtherapie in tijden van corona, het KAN!

Wil jij graag persoonlijke advies, je vragen of zorgen bespreken? Neem contact met ons op we kijken hoe we jou het beste kunnen ondersteunen bij het omgaan met lymfoedeem tijdens de coronacrisis! Je kunt ons bereiken via info@kanskinclinic.nl of 035-6224359 of plan hier een e-consult in.

Omgaan met lymfoedeem - Kan Skin Clinic