Zonbescherming is al dat smeren echt zo nodig?

By 23 februari 2021augustus 24th, 2021Nieuws
Ervaring met lymfoedeem

Zonbescherming: Is al dat smeren echt zo nodig?

Iedereen weet dat de zon in relatie staat tot huidschade als pigmentvlekken, rimpels en huidkanker. Voor mij is het dan ook onbegrijpelijk als je je huid niet goed beschermd.

Ik zie dagelijks mensen die graag hun huid willen laten stralen en het mooiste uit hun huid naar boven willen halen. Dus wat de hulpvraag of huidbehandeling ook is, zonbescherming komt altijd aan bod.

Ondanks dat de zon ook een hele positieve kant heeft zijn zonnestralen echt schadelijk voor je huid! Dus al dat smeren is echt nodig!

Wie niet graag zonnebrand smeert komt dan altijd met “ja maar’s” en in mijn ogen zijn dat smoesjes om niet te willen smeren. De meest voorkomende smoesjes heb ik voor je op een rij gezet.

1.“Ik moet toch ook vitamine D aanmaken, ik hoor dat heel veel mensen een tekort hebben en dat is niet goed voor je”

Er zijn verschillende onderzoeken die aantonen dat mensen die veel smeren niet minder vitamine D in hun bloed hebben dan andere mensen.

Er zijn ook heel veel mensen die veel zon op hun huid krijgen alsnog een vitamine D tekort hebben. Gelukkig kan je uit voeding ook vitamine D halen, of vul je een eventueel tekort makkelijk aan met een vitamine D tablet.

Je maakt vitamine D aan zodra je huid wordt blootgesteld aan UV B straling.

Het aanmaken van vitamine D gebeurt alleen niet eindeloos, gemiddeld kan je lichaam 30 minuten vitamine D aanmaken per dag. De lichtere huidtypes maken vaak al voldoende vitamine D aan bij 20 minuten blootstellen van je handen en onderarmen aan de zon.

2.“Ik wil ook een gezond kleurtje hebben”

De SPF of beschermingsfactor zegt iets over het percentage UV straling wat je huid na het insmeren nog bereikt. Een hoge beschermingsfactor beschermt nooit 100% dus de de UV straling wordt niet volledig geblokkeerd en zo bruint je huid alsnog. En krijg je een gezond kleurtje. Wil je echt graag een bruine huid, gebruik dan een zelfbruinende crème of spray.

3.“De zon is ook goed voor je”

Ja dat klopt helemaal, en ik denk dat je extra goed kan genieten van de zon als je alleen de positieve effecten ervan benut en de schadelijke invloeden minimaliseert.

  • Dus vermijd de heetste uren van de dag
  • Ga altijd met een beschermingsfactor de zon in
  • Vermijd als je in de zon bent stoffen die je huid extra kunnen schaden als > parfum > kleurstoffen > plantenextracten als citrus, sinaasappel, mandarijn, grapefruit, bergamot, lavendel, tea tree, rozemarijn, vijgen, ginger

4.“Het is nu bewolkt, dan is er geen zon”

Ook als de zon niet direct schijnt zijn er UV stralen die je huid bereiken. Sterker nog, het hele jaar door is UV A aanwezig en deze straling laat zich ook niet tegenhouden door glas of wolken. UVA straling is juist verantwoordelijk voor huidkanker en houdveroudering. Ongeremd UVA op de huid zorgt voor directe celkernschade en deze schade is cumulatief (=opbouwend) Dus zon, wolken, winter of zomer, bescherm je huid het hele jaar door!

5.“Ik krijg pukkels van zonnebrandcrème”

Er zijn heel veel verschillende zonnebrandcrèmes te koop en niet alle zijn geschikt voor een acne (gevoelige) huid. Laat je goed adviseren welke crème voor jou het meest geschikt is.

Ook de dagelijkse huidverzorgingsroutine en een gezonde huidbarrière is verantwoordelijk voor het wel/niet ontwikkelen van onzuiverheden.

6.“Ik smeer echt wel als ik naar het strand ga, verder zit ik niet in de zon”

Ongemerkt ontvang je veel meer zonuren op je huid tijdens het tuinieren, een fietstochtje of met je kinderen in de speeltuin, dan de uren dat je op het strand zit.

Zodra jij naar buiten gaat wordt je huid blootgesteld aan UV straling en daarvoor moet je je huid dus beschermen tegen zonschade.

7.“Mijn huid is heel sterk, ik verbrand nooit”

Zonschade is een cumulatief (=opbouwend) proces, iedere zonnestraal wordt opgeslagen in je cellen en dit begint vanaf je geboorte. Ook als je een jaar minder zon op de huid hebt gehad, wil dat niet zeggen dat het compenseert met een jaar dat je veel zon op je huid hebt gehad. Het niet verbranden betekent dus niet dat je geen zonschade opbouwt.
Het is nooit te laten om te beginnen met smeren, dus je kan deze gedachte vandaag nog bijstellen!

8.“Ik ga altijd eerst naar de zonnebank om mijn huid voor te bereiden”

De zonnebank is nooit een goed idee, inmiddels is het echt wel duidelijk dat de zonnebank huidkanker indicerend is. (=dat je de kans op het krijgen van huidkanker aanzienlijk vergroot) De zonnebank bestaat voornamelijk uit krachtige UV A straling, deze dringt heel diep de huid binnen en is direct verantwoordelijk voor celkernschade. Het bruinen via de zonnebank beschermt je niet tegen verbranding in de echte zon.

Nog iets om over na te denken: UVB is verantwoordelijk voor het bruine kleurtje van je huid, hoe krachtig zal de zonnebank dan wel niet zijn als je met 20 min UVA bestraling door de zonnebank toch bruin wordt?

Ben jij een fervente niet- smeerder? Dan hoop ik dat ik je op andere gedachten heb kunnen brengen door de meest voorkomende smoesjes met je te delen.

Wil je meer informatie over zonbescherming?

Dat kan via Whatsapp: 06-28343911, per mail info@kanskinclinic.nl of bel naar 035-6224359.

Wij helpen je stralen!

Liefs Angela

KAN Skin Clinic laserontharing

RSS Kanskinclinic

  • Chemische Peelings 10 april 2024
    “Hoe krijg ik een stralende huid?” is een van de meest voorkomende hulpvragen bij onze kliniek. Lees snel verder. Het bericht Chemische Peelings verscheen eerst op Kanskinclinic.
  • Verschil tussen IPL en Laser 17 januari 2024
    Er wordt door onze klanten wel eens gedacht: IPL is toch zo niet zo goed als een laser? Deze uitspraak kan je eigenlijk alleen toepassen bij ontharingsbehandelingen. Lees snel verder. Het bericht Verschil tussen IPL en Laser verscheen eerst op Kanskinclinic.
  • Pigmentvlekjes en vaatjes 9 oktober 2023
    Een onderwerp dat veel mensen bezighoudt: huidproblemen zoals pigmentvlekjes en vaatjes. Lees snel verder. Het bericht Pigmentvlekjes en vaatjes verscheen eerst op Kanskinclinic.