Ongewenste haargroei oorzaken en oplossingen

By 13 juni 2024Nieuws
Laserontharen - Tips

Ongewenste haargroei: oorzaken en oplossingen

Ongewenste haargroei is een veelvoorkomend probleem dat zowel mannen als vrouwen kan treffen. Het kan variëren van een lichte overbeharing tot een meer uitgesproken haargroei op gebruikelijke maar zeker ook ongebruikelijke plekken. In deze blog beantwoorden we vijf belangrijke vragen over ongewenste haargroei en bespreken we de mogelijke behandelingen.

Wat is ongewenste haargroei?

Ongewenste haargroei verwijst naar de aanwezigheid van overmatig of ongepast haar op delen van het lichaam waar het meestal dunner of minder zichtbaar is. Voor vrouwen kan dit betekenen dat er haar groeit op het gezicht, de borst, of de rug, terwijl mannen vaak te maken krijgen met overmatige haargroei op de schouders, rug, of nek. Deze haargroei kan zowel cosmetisch storend als sociaal ongemakkelijk zijn.

Op deze plekken zien we ongewenst haargroei

Ongewenste haargroei kan op het gehele lichaam voorkomen.

 • Gezicht: Bijvoorbeeld bovenlip, kin, hals en wangen.
 • Borst en buik: Vooral bij vrouwen kan overmatige haargroei op deze plekken als storend worden ervaren.
 • Rug en schouders: Dit komt vaker voor bij mannen.
 • Benen en armen: Hoewel normaal voor velen, kan overmatige groei toch als ongewenst worden gezien.
 • Bikinilijn: Veel vrouwen kiezen ervoor om dit gebied haarvrij te houden. Of ze krijgen ernstige irritatie na bijvoorbeeld het scheren. 

Waarom heb ik zoveel haargroei?

Er zijn verschillende redenen waarom iemand te maken kan krijgen met overmatige haargroei zoals:

 • Genetica: Familiare achtergrond speelt een grote rol in de hoeveelheid en dikte van je lichaamsbeharing. Als overmatige haargroei in de familie voorkomt, is de kans groot dat je het ook ervaart.
 • Hormonale veranderingen: Onbalans in hormonen, zoals verhoogde niveaus van androgenen (mannelijke hormonen), kunnen leiden tot overmatige haargroei. Dit kan voorkomen tijdens puberteit, zwangerschap, of de menopauze.
 • Medische aandoeningen: Aandoeningen zoals het polycysteus ovariumsyndroom (PCOS) en bepaalde bijniertumoren kunnen leiden tot hirsutisme, een aandoening waarbij vrouwen mannelijke haargroeipatronen ontwikkelen.
 • Medicijnen: Sommige medicijnen, zoals bepaalde steroïden en anticonceptiepillen, kunnen bijwerkingen hebben die leiden tot verhoogde haargroei. 

Ongewenste haargroei

Hoe zorg je voor minder haargroei?

 • Scheren: Een snelle en gemakkelijke manier om haar te verwijderen, maar het moet vaak worden herhaald omdat het haar snel terug groeit. Ook heb je een grote kans op scheerirritatie van de huid, wat vervelende rode bultjes en ingegroeide haren kan veroorzaken.
 • Waxen: Verwijdert haar vanaf de wortel, waardoor het langer duurt voordat het terugkomt. Dit is echter pijnlijk zijn en kan ook huidirritatie veroorzaken.
 • Ontharingscrèmes: Chemische crèmes die het haar oplossen. Ze zijn gemakkelijk te gebruiken, maar kunnen bij sommige mensen huidreacties veroorzaken door de agressieve ingrediënten.
 • Epileren: Verwijdert haar met de wortel door een epilator te gebruiken of een pincet. Het resultaat houdt langer aan, maar de procedure kan pijnlijk zijn. Ook kan de teruggroei van de haren huidirritatie en ingegroeide haren geven.
 • Laserontharing: Een langdurige oplossing waarbij laserlicht de haarzakjes beschadigt, wat de haargroei vertraagt en uiteindelijk stopt. Gemiddeld zijn er 8-10 sessies nodig voor optimaal resultaat. Lees in deze blog meer over laserontharing.
 • Elektrische epilatie: Een permanente ontharingsmethode waarbij een fijne naald in de haarzakjes wordt ingebracht en een elektrische stroom de haarwortel vernietigt. Dit kan pijnlijk zijn en is tijdrovend, maar biedt wel blijvende resultaten.

Wat zijn de oplossingen tegen ongewenste haargroei?

Naast de bovengenoemde methoden zijn er voor bepaalde aandoeningen andere behandelingen mogelijk, maar dit kan alleen via je huisarts.

Hormoontherapie: Voor mensen met hormonale onevenwichtigheden kan hormoontherapie helpen de haargroei te verminderen.

Medische behandeling: Voor aandoeningen zoals PCOS kan een arts medicijnen voorschrijven om de haargroei te beheersen.

Behandelingen tegen ongewenste haargroei bij KAN Skin Clinic

Laserontharing

Elektrische epilatie

Tarieven

Het omgaan met ongewenste haargroei kan een uitdaging zijn, maar met de juiste kennis en behandelingen is het mogelijk om de haargroei effectief te beheersen en je zelfvertrouwen te vergroten. Overleg met onze ervaren huidtherapeuten om de beste behandeling voor jouw specifieke situatie te vinden.  Je bent altijd welkom voor een kosteloos consult om kennis te maken en te informeren naar de mogelijkheden.

Wil je een afspraak maken?

Dit kan via onze website of telefonisch via 035 622 43 59. Of stuur een mail naar info@kanskinclinic.nl.

Of plan hier direct een afspraak in.

Je huid verbeteren, het KAN! We werken samen naar een gezonde en stralende huid.

KAN Skin Clinic laserontharing

RSS Kanskinclinic

 • Kom alles te weten over pigmentvlekken 9 juli 2024
  Pigmentvlekken ontstaan door een toename van melanine in de huid. Dit kan worden veroorzaakt door verschillende factoren. Lees snel verder. Het bericht Kom alles te weten over pigmentvlekken verscheen eerst op Kanskinclinic.
 • Ongewenste haargroei oorzaken en oplossingen 13 juni 2024
  Ongewenste haargroei is een veelvoorkomend probleem dat zowel mannen als vrouwen kan treffen. Lees snel verder. Het bericht Ongewenste haargroei oorzaken en oplossingen verscheen eerst op Kanskinclinic.
 • Bindweefselmassage met LPG Endermologie 21 mei 2024
  Bindweefselmassage met LPG Endermologie: De Ultieme Behandeling voor een Stralende Huid. Lees snel verder. Het bericht Bindweefselmassage met LPG Endermologie verscheen eerst op Kanskinclinic.