Wat is zonneschade?

By 3 maart 2023april 22nd, 2024Nieuws
zonneschade

Wat is zonneschade?

Het begrip zonneschade verwijst naar de schadelijke effecten die langdurige blootstelling aan ultraviolet (UV) straling van de zon kan hebben op je huid, ogen en immuunsysteem.

De kenmerken van zonneschade op de huid kunnen variëren van mild tot ernstig en zijn mede afhankelijk van de duur van de blootstelling aan de zon en hoe gevoelig je huidtype is voor UV-stralen. De huidgebieden die erg gevoelig zijn voor zonneschade zijn je gezicht, hals, decolleté, handen en schouders. De hoofdhuid bij kalende mannen, mensen met dun en licht haar of een uitgesproken scheiding/kruin in het haar zijn ook extra gevoelig voor zonneschade.

Zonneschade

Welk soorten zonneschade zijn er?

De veel voorkomende kenmerken van zonneschade op de huid zijn verbranding, bruine vlekken, rimpels, huidverslapping, ruwe en grove huidstructuur en huidkanker.

Zonnebrand is een van de meest voorkomende vormen van zonneschade en treedt op wanneer de huid te lang wordt blootgesteld aan UV straling. Je huid beschermen tegen verbranding is heel belangrijk omdat de verbranding van de huid directe cel beschadiging veroorzaakt. Ook wanneer je huid niet verbrand lopen je huidcellen schade op door blootstelling aan UV straling. Dit blijft een onderschat risico en is mede veroorzaker van de zichtbare zonneschade zoals beschreven.

zonneschade

Hoe ontstaat zonneschade?

Onze huid heeft pigmentcellen, deze heten melanocyten en zij produceren melanine. Melanine is het pigment wat je kent van het bruinen van de huid na blootstelling aan de zon.

Dit proces is een natuurlijk beschermingsmechanisme van onze huid om de kwetsbare huidcellen te beschermen.

Dit beschermingsmechanisme is te minimaal om onbeschermd in de zon te zijn en hoe lichter je huidtype, hoe minder je huid in staat is om zichzelf te beschermen tegen UV-straling. Zonneschade begint bij overmatige blootstelling aan UV-straling en bij een lichte huid kan dat op een zonnige dag al na 10 minuten zonverbranding ontstaan.

Ook als de zon niet direct schijnt zijn er UV stralen die je huid bereiken. Sterker nog, het hele jaar door is UVA-straling aanwezig en deze straling laat zich ook niet tegenhouden door glas of wolken.

UVA-straling is juist verantwoordelijk voor huidkanker en huidveroudering.

Ongemerkt vang je veel zonuren op je huid, denk aan tuinieren, een fietstochtje, een terrasje pakken of met je kinderen in de speeltuin, dan hebben we het nog niet over de uren dat je op het strand of aan het zwembad zit.

Zodra jij naar buiten gaat wordt je huid blootgesteld aan UV straling en daarvoor moet je je huid dus beschermen tegen zonneschade.

Ongeremd UVA op de huid zorgt voor directe celkernschade en deze schade is cumulatief (=opbouwend). Dus zon, wolken, winter of zomer, bescherm je huid het hele jaar door!

zonneschade

Welke behandelingen zijn er mogelijk tegen zonneschade?

Bij Kan Skin Clinic bieden wij effectieve behandeling om de huidveranderingen die ontstaan zijn door zonneschade te behandelen. Onze huidtherapeut doet een uitgebreide huidanalyse om de conditie van jouw huid en huidwensen in kaart te brengen. Ook kunnen wij met een huidanalyse verborgen zonschade naar voren halen, dit is een waardevolle toevoeging in het opstellen van jouw persoonlijke behandelplan.

Een behandeltraject bestaande uit chemische peelings en/ of microneedling verminderen de pigmentvlekken en fijne lijntjes en verbeteren de huidtint en -textuur. Pigmentvlekken en couperose kunnen wij met onze Elvii vaat- en pigmentlaser behandelen.  De opgebouwde DNA schade in je huidcellen kunnen helaas niet hersteld worden. Wel leren wij jou hoe je meer zonneschade kan voorkomen. Ook geven wij je uitgebreid advies over de thuisverzorging van uw huid met de juiste huidverzorgingsproducten voor een optimaal resultaat.

zonneschade

Wat kan je zelf doen om zonneschade te voorkomen?

Het is belangrijk om meer zonneschade te voorkomen, gebruik daarom altijd een zonnebrandcrème met een bescherming van tenminste factor 30.

Smeer deze crème gedurende het hele jaar! Ook in de winter of op bewolkte en regenachtige dagen is een zonbeschermer belangrijk. UV A straling is de grootste veroorzaker van huidveroudering, zorg dus altijd voor goede bescherming en het liefst met antioxidanten.

Je kunt extra goed genieten van de zon als je alleen de positieve effecten ervan benut en de schadelijke invloeden minimaliseert.

 • Dus vermijdt de heetste uren van de dag
 • Smeer altijd extra zonnecrème met een hoge beschermingsfactor als je de zon in gaat
 • Vermijd als je in de zon bent stoffen* die je huid extra kunnen schaden

* Parfum, kleurstoffen en plantenextracten zoals citrus, sinaasappel, mandarijn, grapefruit, bergamot, lavendel, tea tree, rozemarijn, vijgen, gember.

zonneschade

Je huid verbeteren bij zonneschade, het KAN! We werken samen naar een stralende en vooral gezonde huid.

Neem contact op via 035 622 43 59 of mail ons naar info@kanskinclinic.nl

Of plan hier direct een afspraak in.

KAN Skin Clinic laserontharing

RSS Kanskinclinic

 • Bindweefselmassage met LPG Endermologie 21 mei 2024
  Bindweefselmassage met LPG Endermologie: De Ultieme Behandeling voor een Stralende Huid. Lees snel verder. Het bericht Bindweefselmassage met LPG Endermologie verscheen eerst op Kanskinclinic.
 • Zeg vaarwel tegen ongewenst haar 1 mei 2024
  Heb je genoeg van het dagelijkse gedoe met scheren, harsen of epileren? Lees snel verder. Het bericht Zeg vaarwel tegen ongewenst haar verscheen eerst op Kanskinclinic.
 • Chemische Peelings 10 april 2024
  “Hoe krijg ik een stralende huid?” is een van de meest voorkomende hulpvragen bij onze kliniek. Lees snel verder. Het bericht Chemische Peelings verscheen eerst op Kanskinclinic.